Съвети за компостиране

Устойчиви практики

Начало / Устойчиви практики / Компостиране / Съвети за компостиране / Най-често задавани въпроси за готовия компост

Най-често задавани въпроси за готовия компост

07.02.2008

Тази глава разглежда въпроси, свързани с вече готовия компостен материал. Ако тук не намерите отговор на това, което ви интересува, не се колебайте да се свържете с нас за повече информация!

В. Колко време е нужно за да получа готов компост?

О.
Скоростта на процеса на компостиране зависи от много фактори като вида на сложените отпадъци, нивото на влага и въздух и т.н.. По принцип от момента, в който напълните компостера до извличане на готовия компост ще ви отнеме от 5 месеца до 1 година. Тези от вас, които са по-нетърпеливи и искат да получат компост преди този срок трябва да полагат повече усилия. Това включва редовно бъркане на сложените материали, смесването им в правилни пропорций от “зелени” и “кафяви” и др..

За препоръчване е да не торите вашите растения с компост по-стар от 12 месеца, тъй като той вече е обеднял на хранителни съставки.
 


В. Как да разбера кога компостът е вече готов?

О.
Ще разберете кога вашият компост е готов по неговия вид, цвят и миризма. Той трябва да е ронлив, тъмно кафяв и да мирише на гора и свежа земя, с температура не по-висока от стайната.В. Какво е приложението на компоста?

О.
Може да използвате компоста като тор и подобрител на почвата. Изключително богат е на хранителни вещества за вашите растения, както в градината, така и в саксиите. Те наистина ще го оценят, повярвайте ни!


В. Каква е разликата между пресния и готовия компост?

О.
Пресният компост е е готов 2-3 месеца след поставянето на отпадъците. Той е идеален обогатител на почвата и я предпазва от изсъхване. Компоста достига своята зрялост за 5 до 12 месеца. През този период той е най-богат на хранителни вещества.


В. Може ли да съхраняваме компоста?

О.
Препоръчително е да използвате вашия компост веднага след като сте го извлекли. Ако все пак решите да го съхраните, не го правете за повече от няколко месеца. Убедете се, че е предпазен от дъжд, вятър и пряка слънчева светлина; в противен случай ще изгуби свойствата си.

 

Най-често задавани въпроси за готовия компост

Коментари

Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).