Съвети за компостиране

Устойчиви практики

Начало / Устойчиви практики / Компостиране / Съвети за компостиране / Как трябва да изглежда вашия компост?

Как трябва да изглежда вашия компост?

11.02.2008

Тук може да разберете как трябва и как не трябва да изглежда вашия компост.


Качественият компост зависи до голяма степен от съотношението на материалите, които поставяте в него. Наличието на прекалено количество от един и същ материал, както и прекалено водното или прекалено сухо съдържание, може да доведе до някои проблеми. По-надолу ще намерите галерия със снимки, където можете да видите как трябва да изглежда вашия компост.


Прекалено сух!

Обичайна грешка, която допускат повечето начинаещи, особено през есента. Когато листата опадат и се подкастрят клоните, много от компостерите се пълнят с големи количества сух “кафяв” материал. Поради тази причина компоста не може да се загрее защото тези материали не произвеждат достатъчно азот.

Какво е решението ?
Не поставяйте наведнъж целия сух материал (изсъхнали листа и клони). Дръжте ги отделно и ги добавяйте когато можете да ги размесите с други “зелени” отпадъци, като например окосена зелена трева или кухненски отпадъци.

Листата също могат да бъдат компостирани отделно. Това може да стане в компостни силози, за да не се разпиляват и за по-ефикасно използване на площта. Добавете вода на листата при поставянето им в силозите. При по-сухо време, може да се наложи добавянето на вода от време на време. Без влага, микроорганизмите няма да функционират ефикасно. Компоста трябва да се разбърква периодично, за да влиза въздух, като процеса на компостиране може да отнеме до 2 години.

Периодично можете да добавяте част от листата в компостера, като ги смесвате със “зелен” материал.


Прекалено мокър и зелен!

Друга често срещана грешка при хората, които започват да се занимават с компостиране, е слагането в компостера на големи количества прясно окосена трева и кухненски отпадъци. Това по принцип са перфекните съставки за преработка, но сами по себе си, са предпоставка за възникване на неприятна миризма. След време обаче, вашият компост може да изгуби температурата си поради прекалена влажност и липса на достатъчен приход на кислород.

Какво да направим?
Ако компоста е на буци използвайте вила, за да разтрошите големите парчета. След това добавете сух, “кафяв” материал и разбърквайте компоста редовно. След няколко седмици ще забележите подобрение


Идеалният компост!

Това трябва да е смес от “зелени” и “кафяви” материали. Наличието на малко повече “кафяви” материали е препоръчително, тъй като те са основни елементи и пропускат кислорода в компоста.
“Зелените” материали от своя страна допринасят за разлагането на компоста, като повишават температурата в компостера, необходима за започването на процеса на разграждане.

С поддържането на правилен баланс между сложените материали и осигуряването на свеж кислород чрез редовно разбъркване, вие ще осигурите оптимални условия за започването на процеса на разграждане.

След няколко седмици, компоста трябва да е леко влажен и затоплен. Топлината означава че материалите се декомпостират правилно. След два месеца, зелените отпадъци са в напреднал стадий на разлагане, но все още се забелязват. Кафявите материали, които се разлага по-бавно, също започват да се декомпостират. Нормално е наличието на червеи и други микроорганизми, които да подпомагат процеса.

След 5 или 6 месеца, по-голямата част от компоста трябва да се е превърнала в тъмно кафяв и ронлив материал, с аромат на земя. Някои по-големи парчета дърво може все още да се забелязват. Червеите и другите микроорганизми би трябвало да са напуснали компостера, поради липсата на храна. Температурата в него трябва да е спаднала и да е близка до тази на околната среда.

Вашият компост е готов!


 

Прекалено мокър!
Прекалено мокър!

Прекалено сух!
Прекалено сух!

Прекалено сух!
Прекалено сух!

Балансирано съдържание!
Балансирано съдържание!

Балансирано съдържание!
Балансирано съдържание!

Как изглежда готовия компост.
Как изглежда готовия компост.

Тъмнокафяв и ронлив компост!
Тъмнокафяв и ронлив компост!


Коментари

19.04.2011, 17:08, Valeriy Yochev
#1
Re: Как трябва да изглежда вашия компост?
bravo super ste
Добави коментар
Моля попълнете всички полета, отбелязани със звездички (*).